Träna även i juletid för ökat välmående.

Jag, likt många av er, ser fram emot julen med glädje. Det är en mysig tid och många saker i vardagen byts ut mot julbestyr. Fönster som i vanliga fall är mörka lyses upp av adventsljusstakar, hemmet smyckas med ljus, nötter och gran, vi äter saffran och pepparkakor, bakar som aldrig förr och fritiden ägnas åt att åka på julkonserter, luciatåg och annat juligt.

Prestationshets.

Jag är medveten om att det finns de som upplever december som en plågsam tid full av krav som man inte klarar att fylla upp. Det ska vara hemmabakt och hemmalagat på julbordet och utöver över detta ska julpynt upp, storstädning genomföras och glöggbjudningar administreras. Vi är inte hemmafruar längre så ofta ska allt ske samtidigt som det är högtryck på jobbet, och så kommer förkylningssäsongen hos barnen.

Lägg till detta att ca 50% av svenska folket upplever ökad trötthet och håglöshet under den mörka årstiden, så förstår man att julen kan vara en stor påfrestning.

Släpp och nöj dig.

Låt inte julen ta över. Låt ingen styra dina prioriteringar och gör inte mer än vad du hinner med. Låt din vardagliga träning finnas kvar, den gör dig stabilare och ökar ditt välmående. Samtidigt som alla extra godsaker man vill unna sig faktiskt får plats i magen.

I vår familj har vi sedan många år dragit in på julklappsbytet, vi har minskat på antal sorter av julmat och jag och Keith startar ofta julen med ett cykelpass på morgonen (sedan barnen har blivit vuxna har det varit möjligt). Det funkar bra för oss. Och vi har haft den lyxen att julen har firats på bortaplan, det innebär ju enormt mycket mindre bestyr.

Julebak.

I helgen bakade jag återigen med saffran -Chokladdoppade saffranskolakakor. Receptet hitade jag här. Jag tog bara halva receptet och tillsatte lite extra smör samt någon matsked vatten för att få degen att hålla ihop bättre.

Smakade bra direkt efter distanspasset igår, alltså en bra förrätt medan jag inväntade att bastun skulle bli varm.IMG_8168IMG_8207

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s