Utflykt till EuroMTB-banan i Huskvarna.

Jag fixade kaffe och fika, vi klädde oss i promenadskor och for till Huskvarnas Europamästerskapsbana för mountainbike. Dels tycker vi det är inspirerande att se mountainbikebanor och dels ville vi vara ute och njuta av vårvädret.

Mästerskapen avgörs 5-8 maj, så det är inte så långt bort med cykelfesten som varje svensk vettig (läs nird) borde åka och se. Jag tror att det kommer att bli riktigt festliga dagar, inte minst för Huskvarnaborna som kommer att få bjuda ut sin fina by till tusentals turister och några världsstjärnor i mountainbike. 

För att ta sig upp till IKHPs klubbstuga och startområdet för EuroMTB får man växla ner till ettan och ligga på med gasen. Det är en rejäl backe för att vara svensk mark.

Vyn över Vättern, från banans högsta punkt, är vidunderligt härlig, i synnerhet i solen. 

 Banan i korthet

Vi var dit i höstas och cyklade delar av banan. Även om vi gick denna gången tyckte vi, precis som då, att det är en fruktansvärt krävande bana. Teknisk backe ner och riktigt brant backe upp. Benen och hjärtat måste vara vältränade för att ens orka runt. Och de tekniska färdigheterna behöver vara långt över medel för att komma i mål helskinnad. Men vi pratar också Europamästerskap!

Nedförs är det så pass brant att det skjuter på rejält genom steniga partier, luriga kurvor och dropp. Det är alltid svårt att återge lutning på bild men Keith får ta tag i trädet för att stoppa upp farten. 


Bron är också den brant. Och fantastiskt fin.

Många skogspartier bjuder på lummiga, mysiga miljöer.Och med grönskan i maj kommer det att bli ännu mysigare.  Naturen kring Huskvarnabergens naturreservat är perfekt för friluftslivet. Och det finns gott om stenar som bjuder på kul vägval för oss mountainbikecyklister.  

 Det ska bli ett nöje att se proffsen ta sig an banan. Men SM-banan kommer vara betydligt snällare och behagligare även om den också har sina utmaningar och backar. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s