SM, SM, SM…

Än är det inte slut! Jo visst, sista tävlingen är avslutad, alla cyklister har åkt hem och Borgen är tömd. Men det bubblar av bilder på Facebook och Instagram, tidningar skriver och ringer fortfarande och vill summera helgen.

Vi är kvar i bubblan ett tag till och jag vet inte vart jag ska börja. Det finns många perspektiv att berätta utifrån. Är vi nöja? Har allt gått enligt plan? Varför tävlade inte jag? Hur löste vi familjesituationen med en 11 månaders bebis och ett barnhjälpsschema som havererade totalt. En insjuknade i lunginflammation, en fick en magbakterie efter utomlandsvistelse, en krånglande höft och en urinvägsinfektion. Lägg därtill att Isac, Keiths äldste son, trampade på en synål. 3 cm stannade kvar och satte sig i benet i foten. Första operationen misslyckades (en AT läkare som ville klabba och träna enligt Isac) men andra operationen dagen efter gick som väl hem  (en annan läkare och Isac blev sövd). För övrigt var det Isac som framförde nationalsången när dam och herrelit tog emot sina medaljer. Enligt honom var det kanske den störta publiken han sjungit inför.

Tror jag börjar där vi slutade igår. Sista startskottet gick vid 15, då motionsloppet tog fart. Även där deltagarrekord, ca 45 startade. Jättekul. Både jag och Magda ställde oss på startlinjen.

SM Motionsloppet.

Två varv på SM banan i stekhet sol. Tidigare i veckan visade prognosen mycket regn under SM-dagarna, vilket vi så tacksamt fick reviderat och i verkligheten hade vi bara några stänk under fredagen. Annars tokhett, så även igår. Jag var rödare än en tomat.

Även om det var ett motionslopp var jag lite orolig. Mest oro kände jag inför startmomentet, som vanligt. Det tenderar alltid vara stökigt i början av tävlingar när alla har mycket krafter och vilja. Men, det gick lugnt till.

Johan, som jag cyklade med för ett par söndagar sedan, tog täten, sedan Håkan och därefter jag. De höll ett bra tempo genom första skogspartiet ”Alträsket”, ut på arenan låg vi på rad tätt efter varandra. Johan laddade för hopp i räntedroppet och landade olyckligt på framhjulet. Pang ner i backen och jag och Håkan klarade oss precis utan att krocka med Johan. Han sade att det gick bra så vi cyklade vidare.

Tyckte nog att Håkan cyklade något för lugnt och laddade för att gå om i ”Liftgatan”. Jag fick trycka på så pass att jag tog nytt QOM (32 sek). Resterande del av loppet höll jag Håkan och de andra bakom mig och kunde gå först i mål. Det var inte ett primärt mål jag hade. Däremot hade jag tänkt sätta nytt personligt tidsrekord på SM-varvet på strava men, det misslyckades. Fösta varvet hade blivit det om det inte var för att vi hade en startlop och därmed inte passerade ”strava-starten”. Andra varvet var jag väldigt trött och gick torr faktiskt, därmed blev det något långsammare. Hela helgens arbete och minus på dricka och sömnkontot satt i kroppen. Och jag har arbetat så mycket med min mobiltelefon att jag nästan fick kramp i händerna av att hålla i styret på cykeln.

Det var väldigt roligt och även om vi inte kör SM nästa år så vore det kul att arrangera någon typ av tävling på SM-banan. Ja det blir faktiskt en x-cup deltävling där redan i höst.


Foto: Miriam Stilling.

Varför ställer inte du upp?

Det är många som, med olika ton, har frågat mig: Varför ställer du inte upp? Ta det inte så allvarligt, du kan ju se det som ett träningspass. Du med dina varvtider hade ju kommit fyra i SM damelit, varför körde du inte?

Klart en befogad fråga. Jag håller den formen att jag mycket väl hade kunnat bjuda upp till kamp för några av de startande. Vetskapen av det och vetskapen av att SM inte lär vara hemmaplan på ett tag lockade mig mycket att ställa upp.

Det finns två huvudsakliga aspekter av varför jag inte tävlade.

Dels. Alla som cyklar på den nivån och ställer upp i SM i damelit har förberett sig noga. Laddat med sömn, mat och träning. De är duktiga cyklister och håller en hög nivå. Jag jobbade med detta event från tidiga morgon till sena natten, ammade Loveli och var vaken minst två ggr per natt. Jag har haft en hög arbetsbelastning med ett högt stresspåslag och även om Loveli har varit med farmor och farfar på dagarna så har jag också haft hand om henne och jobbat samtidigt.

Banan är så pass tekniskt och fysiskt krävande att de tävlande tycker att den håller världsklass. Det skulle vara en fara att cykla när man inte är riktigt fokuserad.

Jag hade inte heller velat lämna över arbetet under de timmarna. Det var ändå då vi hade som mest publik och följare på nätet. Det är främst jag och Magda som har jobbat hela våren med förberedelser, förväntningar och insatser för att locka till sig publik till SM. Skulle jag då inte vara med och jobba när ni äntligen var på plats?

Och. För mig och Keith har det varit viktigt att SM i mountainbike i Värnamo 2017 blir ett bra arrangemang. Vi har jobbat lika målinriktat med det som t.ex. Jenny Rissveds gjorde mot sitt OS-guld. Jag tror och hoppas att ni som följt oss eller var på plats förstår att det inte gjort sig självt. Misstolka inte, vi slår oss inte för bröstet och säger att det var perfekt genomfört. Vi vet att det går ta det ytterligare några nivåer. Med andra resurser vill säga.

Mina förberedelser inför detta SM har främst varit med fokus på att få till ett topparrangemang för både cyklister och publik. Det har vi jobbat stenhårt för.

Folk har, som sagt, spekulerat i mina varvtider från något träningspass på strava och sagt att du hade lätt blivit fyra! Det håller jag inte med om. Allt ska stämma och cykeln ska hålla. Och vem vet vad jag kunnat göra. Hade jag bestämt mig för att tävla i SM hade jag nog lärt mig att ta en del A-spår, laddat, kommit fräsch och älskat att jaga de där framme. Det är ingen som vet vad det skulle gjort med mina varvtider ;)  .

Långlopps SM runt hörnet.

From nu ska jag ladda för långlopps SM som går i Motala den 5e augusti på en nio mil lång sträcka. Heja gärna på mig där.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s