Teknikkurs med Emil Lindgren. 

En ack så viktig pusselbit i mountainbikecyklandet är hantering av cykeln. Hur tränar man det? 

För att få svar på det var jag med på en eller snarare två teknikkurser med Emil Lindgren. Han kom till Värnamo förra söndagen. Ja han anlände redan till lördagskvällens grill. Först cyklade han dock hem vinsten i det tio mil långa MTB racet Bockstensturen. Sedan fick vi äran att ha honom som gäst. Det blev många intressanta samtal om cykling i synnerhet och träning i allmänhet. Bland annat hade jag frågor om hans träningsupplägg. Hans tips för att cykla snabbt var främst hårda intervallpass. 

Emil Lindgren clinic.

Det blev, som Emil utlovade, en hejdundrandes träningsvärk både i ben, armar, rygg som höll i sig några dagar.

Jag, likt många andra, har växlat från racer till MTB för bara några år sedan. Initialt var det enstaka MTB pass och mest grusvägsrundor. Sedermera lockades jag in i skogen och cyklade stig av olika karraktär.  Mina tekniska färdigheter har utvecklats och jag har blivit snabbare i skogen för var år. Men jag har i princip aldrig tränat teknik på en grusplan. Förrän i söndags då jag åtminstone tog igen sju timmar vilket blev en tuff utmaning. Diciplinerad teknikträning kanske man borde ha börjat med tidigare. Helst skulle man ha lekt med cykeln redan som barn. Däremot känner jag att det finns mycket att lära och förbättra även som vuxen. Jag tänker att allt som gör cyklingen effektivare är intressant att träna på.

Övningar.

Det var strålande sol, jätteskönt eftersom vi var ute en hel dag. Vi höll förresten till i Borgen i Värnamo. Halva tiden på grusplan/väg och andra halvan i skogen på SM-banan.

Emil berättade och visade oss, efter det fick vi praktisera. Bland annat skulle vi på ett effektivt sätt lyfta fram och bakhjul. Sedan även hålla balansen på en upphöjd bräda.

Det var kurvträning på olika underlag. Vi tränade på att cykla i pumptrack. Endast Emil klarade hela varvet utan att trampa.


Och vi var ute på SM-banan för att testa vissa av A-spåren. Emil visade olika varianter på vägval, hastigheter och teknik. Det var inspirerande att se honom cykla. Allt ser så lätt ut när han hojar och så vet man hur jädrans svårt det är för en själv. Ja t.o.m. helt omöjligt ibland faktiskt. Jag testade inget A-spår denna dag heller. Det har låst sig i hjärnan på de där utmaningarna. Tills vidare iallafall. 


Får ni tillfälle att vara med på en av Emils clinics kan jag varmt rekommendera den investeringen. Det är kul, inspirerande och givande. Jag tror och hoppas att det blir fler tillfällen i Värnamo framgent. Håll utkik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s